„Kvalita je naše priorita" 100 let tradice výroby sladových výtažků
POSTUP VAŘENÍ PIVA DOMA
Návod na výrobu bruntálského domácího piva HORAL
OBSAH VÝROBKU: podvíčko – pivovarské kvasnice (6 g), dóza – sladový výtažek ± 1680 g, odnímatelné dno dózy - chmel (11 g) a tento návod
Vážený zákazníku,
vítáme Vás do rodiny pivovarníků. Náš výrobek navazuje na starou tradici českých domácností vaření piva doma. Umožňuje Vám velmi jednoduchým způsobem vyrobit podle požadované stupňovitosti 9 - 11 litrů dobrého českého kvasnicového piva. Pro úspěch je nutno dodržet základní pravidlo o čistotě všech používaných pomůcek.
Pomůcky pro výrobu
- hrnec o objemu cca 15 litrů (při použití menšího hrnce lze mladinu vařit i nadvakrát)
- nádoba na kvašení o objemu cca 15 litrů (hrnec, kbelík či plastová nádoba)
- vařečka na míchání
- gumová hadička
- lahve s dobře těsnícím šroubovým uzávěrem (nejlépe plastové lahve – PET od nealkoholických nápojů)
Při přípravě všech pomůcek nepoužívejte saponátové přípravky, které mají špatný vliv na pěnivost piva, ale pouze horkou vodu.
Příprava mladiny (sladina s chmelem)
- Po odjištění horního uzávěru naleznete pivovarské kvasnice, ty prozatím odložte stranou pro pozdější kvašení mladiny. Odstraňte podvíčko. Tekutý sladový výtažek přelejte do hrnce a přidejte 9 – 11 litrů pitné vody (množstvím vody si určíte stupňovitost výsledného piva, viz. tabulka dole) a dobře rozmíchejte.
požadované pivo | celkový objem přidané vody |
10°, min. 2,8 % alkoholu | 11 litrů |
11°, min. 3,0 % alkoholu | 10 litrů |
12°, min. 4,2 % alkoholu | 9 litrů |
- Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu, přidejte chmel a vařte 90 minut (důkladné míchání je nezbytné).
- Pokud nemáte alespoň patnáctilitrový hrnec, můžete mladinu vařit i v menších hrncích. Do jednotlivých hrnců však musíte přidat pouze příslušnou poměrnou část chmelu i sladového výtažku.
- Tzv. mladinu nechte vychladnout.
- Zatím si připravte dokonale čistou kvasnou nádobu.
- Uvařenou mladinu opatrně slijte do kvasné nádoby tak, aby kal zůstal na dně hrnce. Nejlépe je použít gumovou hadičku. Usazený kal se nesmí dostat do kvasné nádoby.
Proces kvašení
- Obsah sáčku s pivovarskými kvasnicemi rozmíchejte ve 2 dcl vychlazené mladiny. Teplota mladiny by měla být do 20 °C. Vyšší teplota má nepříznivý vliv na vývoj kvasinek.
- Takto rozmíchané kvasnice přelejte do mladiny v kvasné nádobě a velmi dobře rozmíchejte. Teplota mladiny v kvasné nádobě nesmí být vyšší jak 20 °C
- Kvasnou nádobu přikryjte prodyšnou tkaninou (aby mladina mohla dýchat).
- Během jednoho dne začne silné kvašení, při kterém se vytváří hustá pěna. Třetí den kvašení pěnu seberte čistou vařečkou. Obsah nemíchejte!
- Asi po 4 až 7 dnech kvašení (tato doba je ovlivněna vnější teplotou, která by měla být stálá a ne vyšší jak 20 °C, ale nejlépe v rozmezí 15 až 20 °C) se již nová pěna nevytváří, mladé pivo nechutná sladce a začíná se vyčeřovat. Dodržení uvedených teplot má velký vliv na kvalitu vyráběného piva.
- Po ukončení hlavního kvašení seberte zbylou pěnu čistou vařečkou.
Zrání
- Mladé pivo stáhněte z kvasné nádoby do dokvašovacích lahví - nejlépe stažením hadičkou – tak, aby se do lahví nedostala vrstva usazených kvasnic z kvasné nádoby. Vhodné jsou PET lahve od nealkoholických nápojů se šroubovým uzávěrem. Dbejte na čistotu použitých lahví a také na těsnost uzávěrů.
- Nad hladinou v lahvi ponechejte minimálně 5 cm volného prostoru, protože při zrání se vytváří oxid uhličitý. Do každé lahve přidejte kávovou lžičku krystalového cukru. Lahve dobře uzavřete a protřepáním cukr rozpusťte.
- Dokvašování v lahvích má probíhat při maximální teplotě 20 °C.
- Asi po 14 dnech se pivo vyčeří. Mírný zákal není na závadu. Kvasinky se usadí na dně a v lahvích vznikne tlak oxidu uhličitého. Proto musíte použít lahve s těsnými šroubovými uzávěry, aby se pivo mohlo oxidem uhličitým dobře nasytit.
- Před konzumací ochlaďte láhev v chladničce a před naléváním opatrným pootočením šroubového uzávěru snižte tlak v lahvi, aby pivo nevypěnilo.
- Vyrobené pivo můžete při nižší teplotě uchovávat 10 i více dnů.
Závěr
Po skončení výroby umyjte důkladně všechny pomůcky pro další použití. Při dodržení tohoto návodu, zejména čistoty používaných pomůcek a doporučených teplot, získáte výborné české kvasnicové pivo. Oceníte možnost pochlubit se kvalitním pivem vlastní výroby.